Cercetătorii Bosch din Cluj contribuie la inovaţiile din domeniul procesării video şi al sistemelor de asistenţă pentru şoferi, anunţă azi compania.
Bosch a început la sediul din Tetarom Jucu activitățile de cercetare şi dezvoltare legate de sistemele de asistenţă pentru conducătorii auto (DAS - Driver Assistance Systems). Anul viitor inginerii români se vor axa pe dezvoltarea unor algoritmi de procesare a imaginilor şi de viziune artificială, folosind tehnologii bazate pe imagini stereo, în colaborare cu echipele de cercetători Bosch din Germania care au dezvoltat camera stereo. Concernul german va continua procesul de angajare pentru divizia de cercetare şi în anul 2014 şi caută în special ingineri şi absolvenți români talentați, care au cunoștințe avansate de algoritmică şi de procesare a imaginilor.
„Tehnologia stereo deschide perspective noi pentru sistemele de siguranţă pe bază de video", explică Gerhard Steiger, președintele departamentului Chassis Systems Control al companiei Bosch. Datorită vizualizării stereo, se poate măsura distanța până la obiecte exclusiv pe baza semnalului video. Folosind aceste măsurători, Bosch dezvoltă funcționalități care fie preiau controlul mașinii pentru scurt timp, cum ar fi frânarea sau ocolirea automată a obstacolelor care apar brusc, fie ghidează autovehiculul printr-un pasaj îngust de drum aflat în construcție.
Noua cameră stereo Bosch, la care lucrează şi cercetătorii din Cluj, furnizează informații care cresc siguranţa în trafic prin eliminarea sau minimizarea efectelor coliziunilor dintre vehicule, cu pietoni sau cu bicicliști, la viteze de până la 80 de kilometri pe oră. Astfel, camera stereo Bosch devine o bază pentru creşterea siguranței în traficul urban. Cu o cameră mono, se pot detecta obiectele, dar nu se poate estima cu precizie distanța până la acestea. Cu o cameră stereo se poate implementa