Statul va putea amâna restituirea către firme a impozitelor şi a taxei pe valoarea adăugată până la şase luni, cu mult peste termenul legal actual, de 45 zile, în cazurile în care este nevoie de inspecţie fiscală prealabilă, dar şi durata inspecţiei ar putea fi prelungită uneori cu alte şase luni.
Noile reguli care vor reglementa comportamentul statului în relaţia cu firmele vor fi introduse prin modificarea Codului de procedură fiscală, relevă un proiect de ordonanţă de urgenţă obţinut de MEDIAFAX.
Modificarea va fi introdusă în contextul în care Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF) a fost obligată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la începutul acestei luni, să plătească unei companii dobânzi penalizatoare de 5 milioane lei pentru rambursarea cu întârziere a TVA.
În prezent, Codul de procedură fiscală reglementează un termen general de soluţionare a cererilor contribuabililor, inclusiv pentru cererile de restituire a impozitelor achitate fără a fi datorate sau pentru cererile de rambursare a taxei pe valoarea adăugată, termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii. După acest interval, firmele au dreptul la dobândă din ziua următoare expirării termenului de soluţionare a cererii, respectiv din a 46 zi de la data înregistrării cererii de restituire, dacă termenul nu a fost extins.
Guvernul arată însă că sunt situaţii în care o cerere de restituire sau de rambursare este soluţionată în urma unei inspecţii fiscale anticipate, caz în care legea nu prevede efectul acestei acţiuni asupra termenului general de soluţionare de 45 de zile, şi că este reglementată doar situaţia în care, pentru rezolvare, organul fiscal are nevoie de informaţii suplimentare pe care le solicită contribuabilului, termenul fiind prelungit astfel cu perioada cuprinsă între data solicitării informaţiilor şi data comunicării acestora.
C