Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat, azi, creşterea prezenţei militare ruse în Arctica, la o zi după ce Canada a lansat o procedură de extindere a suveranităţii sale în regiune. Sursa: Reuters
„Cer să se acorde o atenţie deosebită desfăşurării de infrastructuri şi unităţi militare în Arctica”, a declarat Putin, în timpul unei reuniuni la Ministerul Apărării, transmisă în direct de televiziunea publică, potrivit AFP, citată de Agerpres.
„Rusia va investi din ce în ce mai mult în această regiune de perspectivă, unde ea revine şi unde trebuie să dispună de toate pârghiile pentru a-şi asigura securitatea şi a-şi apăra interesele naţionale”, a adăugat liderul de la Kremlin.
El a indicat, între altele, că este vorba de repunerea în serviciu a aeroportului militar de la Tiksi, în zona polară la nord de Iakutia (Siberia orientală), şi de realizarea unor lucrări de construcţie pe cel de la Severomorsk (Marea Barents), în nord-vestul Rusiei.
Canada a anunţat, ieri, că a depus un dosar la comisia specializată a ONU pentru a-şi extinde suveranitatea asupra Polului Nord, sfidând astfel Rusia.
Canada vrea să probeze că „dorsala Lomonosov” constituie o prelungire a platoului continental canadian şi revendică astfel Polul Nord, potrivit dosarului prezentat luni de guvern şi depus vineri la comisia ONU.
Este vorba de vârful acestui lanţ muntos care traversează Oceanul Arctic pe o lungime de 1.800 km, între apele siberiene şi insula canadiană Ellesmere, la 4.200 m adâncime, vârf pe care o misiune rusă a amplasat în 2007 drapelul alb-albastru-roşu al Rusiei.
La timpul respectiv, această operaţiune foarte mediatizată a pus în valoare supremaţia rusă în Marele Nord (Ottawa nu dispune de niciun port în apa adâncă la aceste latitudini şi nici de vreun spărgător de gheaţă nuclear) şi a provocat o reacţie