Cetăţenii care nu au putut să își crească un porc de Crăciun au posibilitatea să achiziționeze unul, la prețuri destul de bune, direct din curtea crescătorilor sau țăranilor. Mulți oameni din mediul rural, care au porci de vânzare, postează anunțuri online, iar de clienţi nu duc lipstă. Ofertele sunt numeroase şi din diferite localităţi ale judeţului Gorj, precum: Slivilești, Scoarța, Baia de Fier, Turcineşti, Dăneşti. Un porc viu se vinde cu zece lei kilogramul. „Vând porc, din rasa Marele Alb, de aproximativ 150 kilogramul. Crescut natural 100% (lucernă, porumb, ovăz). Preț FIX 1.500 de lei. comuna Scoarța, județul Gorj“, se menţionează pe unul dintre site-urile de specialitate. Cei care nu au posibilitatea să publice anunţurile pe internet folosesc metodele tradiţionale, afişând anunţul la poarta gospodăriei.
Preferă metoda tradiţioală
Ca în fiecare an, mulți gorjeni preferă să sacrifice în mod tradiţional porcii de Crăciun. Cei care optează totuşi pentru asomare trebuie să se adreseze medicului veterinar din localitatea în care domiciliază. „Asomarea nu împiedică în nici un fel înjunghierea. Toţi medicii veterinari au asomatoare încă din 2006. Asomarea unui porc înseamnă o stare de inconştienţă a animalului de câteva zeci de secunde, timp în care este înjunghiat. Nu este interzisă înjunghierea sau sacrificarea porcului în mod tradiţional, mai ales că această tradiţie este recunoscută în Europa“, a declarat Ion Iliuţă, medic-şef la Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) Gorj. În judeţul Gorj, există 46 de cabinete medical-veterinare care au aparatură de depistare a trichinelozei la carnea de porc, examenul având o durată de maximum cinci minute.
Două cazuri de trichineloză la porci mistreţi
Medicii Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj vor controla în această perioadă carmangeriile, patiseriile, dar şi activitatea alimenta