Federaţia Rusă a semnat un acord cu statul cubanez în vederea eliminării aproape complete a unei datorii de circa 32 miliarde de dolari pe care autorităţile din Havana le datorează defunctei Uniuni Sovietice, scrie Reuters.
Înţelegerea dintre cele două ţări închide o perioadă tumultoasă de aproximativ 20 ani în ceea ce priveşte relaţiile diplomatice ruso-cubaneze. Diplomaţii europeni şi ruşi au anunţat că noul pact deschide calea investiţiilor şi comerţului.
Cele două părţi au anunţat la începutul acestui an că poartă negocieri privind datoria pe care Cuba o avea Uniunii Sovietice. În octombrie, anul acesta, acordul a fost agreat de ambele ţări. Prin urmare, Cuba va trebui să plătească 3,2 miliarde de dolari în zece ani pentru ca Rusia să şteargă restul datoriei de circa 32 de miliarde de dolari.
Actul oficial prin care s-ar stabili această înţelegere urmează să fie aprobat de către Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus.
În prezent se poartă negocieri asupra modului în care Cuba va putea să plătească suma cerută de Rusia în schimbul ştergerii datoriei. Veniturile din export ale Cubei se situează în jurul valorii de 18 miliarde de dolari. Până în acest moment, nici Cuba şi nici Rusia nu au făcut un comentariu oficial asupra acestui acord.
Eforturile recente ale Cubei de a-şi plăti datoriile vechi sunt catalogate de presa internaţională ca fiind încercări ale autorităţilor de la Havana de a-şi îmbunătăţi credibilitatea pe plan internaţional.
Premierul rus, Dmitry Medvedev, în timpul vizitei sale în Cuba din februarie, a semnat un acord general prin care ambele părţi îşi iau angajamentul să lucreze la o formulă de a elimina datoria în cauză.
Clubul de la Paris, un grup informal de creditori, format din guvernele Canadei, Franţei, Germaniei Japoniei, Rusiei, Marii Britanii şi SUA, a anunţat în 2012 că autorităţile d