Un număr de 40 de opere de artă – tablouri, icoane şi cărţi religioase vechi – introduse ilegal în România au fost predate, marţi, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Capitală, către o delegaţie a unităţii de carabinieri pentru protecţia patrimoniului cultural Monza, Italia.
40 de tablouri, icoane şi cărţi religioase, dispărute în urmă cu mulţi ani din mai multe biserici, au fost găsite în locuinţa unui restaurator din Sibiu. Obiectele de artă vechi de sute de ani furate în Italia de români au fost predate astăzi autorităţilor din Italia. Majoritatea operele de artă au dispărut din Italia de câteva zeci de ani. Poate cel mai elocvent exemplu este acest tabou furat din Cremona, Italia, în urma cu 35 de ani și găsit anul trecut în România. Carabinierii vânau de ani buni o reţea de hoţi care scoseseră ilegal din Italia zeci de obiecte de artă. Aveau informaţii că cel puţin un român este implicat. „Bunurile au fost ridicate de la un cetățean român care locuiește în Sibiu și este rezident în Italia. El era restaurator în Italia”, a spus Augustin Lazăr, procuror general la Parchetul Alba Iulia. Operele de artă, găsite într-un atelier din Sibiu, au fost confiscate şi predate autorităţilor din Peninsulă. Carabinierii trebuie să-i găsească acum şi pe cei care le-au furat. Valoarea lor este estimată la 500.000 de euro. „Cel mai probabil, este vorba despre un transport ilegal, vechi de 3-4 ani prin frontiera de la Trieste”, a spus Sergio Banchellini, carabinier. Românii au ajuns pe locul 5 în Europa în clasamentul furturilor de obiecte de patrimoniu. Picturi sau tablouri vechi sunt furate din țări precum Spania sau Italia, apoi trecute ilegal graniţa spre România. Aici sunt restarurate şi vândute colecţionarilor privaţi.
Un număr de 40 de opere de artă – tablouri, icoane şi cărţi religioase vechi – introduse ilegal în România au fost predate