Bucureşti, 10 decembrie 2013 – După o performanţă foarte slabă în 2012 şi 2013, când cotaţia internaţională a aurului s-a prăbuşit de la vârful înregistrat în 2011 de 1900 de dolari americani pe uncie la aproape 1200 de dolari americani, producătorii de aur sunt destul de optimişti că preţul metalului galben va înregistra un uşor reviriment anul viitor. 47% dintre producătorii de aur se aşteaptă la o creştere a preţului în următoarele 12 luni, comparativ cu 88% în urmă cu un an, potrivit raportului PwC Gold, silver and copper price report.
Metalul cu cea mai slabă evoluţie în 2013 a fost argintul – preţul acestuia scăzând cu 40%. Însă producătorii de argint sunt optimişti pentru 2014 şi numai 9% anticipează o scădere în continuare a preţului anul viitor.
Preţul cuprului s-a redus de asemenea, de la 3,70 dolari americani per livră la începutul anului, la aproximativ 3 dolari în prezent, însă două treimi dintre respondenţi (62%) se aşteaptă la o stabilizare a preţului anul viitor.
„În ciuda faptului că anul 2013 a fost foarte dificil pentru companiile miniere, jucătorii din domeniu sunt optimişti că sectorul îşi va reveni. Preţul aurului, al argintului sau al cuprului nu va mai ajunge la niveluri record în viitorul apropiat, însă companiile se aşteaptă la o uşoară creştere ale cotaţiilor internaţionale în linie cu redresarea economiei globale”, a declarat John Webster, Liderul Departamentului de Audit, PwC România.
Ţinerea sub control a costurilor şi găsirea surselor de finanţare sunt priorităţile companiilor miniere pe fondul previziunilor precaute cu privire la evoluţiile preţului metalelor preţioase. Potrivit raportului:
Două treimi (66%) dintre companiile miniere menţionează gestionarea cheltuielilor drept una dintre priorităţile anului 2014;
Mai mult de jumătate (54%) dintre companiile m