Octavian Bălan (45 de ani), fostul preot al Penitenciarului din Bacău, reţinut, la finele lui septembrie, pentru trafic de telefoane mobile în puşcărie, făcea parte dintr-o reţea interlopă formată din alte 13 persoane, care-l ajutau la tranzacţii.
Toţi cei 14 inculpaţi (puşcăriaşi, rude ale acestora, foşti condamnaţi, dar şi un agent din penitenciar) au fost trimişi, ieri, în judecată de procurorii băcăuani. Conform rechizitoriului, cei care au pus bazele reţelei au fost Dăduţ Eusebiu Marian, zis „Banană”, şi Horia Gurău, doi deţinuţi. Aceştia sunt şi cei care l-au „recrutat” pe preotul Bălan, omul de legătură cu exteriorul şi cel care introducea în puşcărie telefoanele dosite în şosete sau sub sutană, arată Adevărul.
50 de litri cu vin dosite sub sutană
Oana Mihaela Dăduţ, soţia lui „Banană”, era un alt personaj important din reţea. Femeia, aflată în libertate, colecta banii de la familiile puşcăriaşilor. Aproape zilnic, în conturile ei, intrau sume mari de bani, investiţi ulterior în telefoane, şpaga pentru preotul Balan, iar un procent de aproximativ 30% îi rămânea ei. Locul unde părintele Balan intra în posesia telefoanelor era „la turn”, adică la el acasă, unde primea şi comisionul pentru tranzacţii, care varia între 200 şi 400 de lei pe aparat.
Telefoanele erau date de obicei lui Gurău şi lui Dăduţ, de cele mai multe ori în Biserica din curtea închisorii, când cei doi deţinuţi cereau să fie spovediţi. La începutul lunii septembrie deţinuţii au început să comande şi bidoane cu vin. Nu mai puţin de 50 de litri de vin, îmbuteliate în sticle de doi litri, au ajuns, în septembrie, la un deţinut, tot pe sub sutana preotului.
Interceptări din dosar:
F:Zi-i repede că se închide telefonul, unde mă duc?
D:La turn, (n.n. se referă la locuinţa preotului Balan care se află în apropierea turnului de televiz