Preţurile locuinţelor noi au scăzut în condiţiile în care proprietarii anticipau la începutul lui 2013 lansarea programului "Noua Casă"
Astfel, apartamentele noi s-au ieftinit mai mult decât cele vechi, deşi piaţa s-a aşteptat la o evoluţie inversă
Preţurile unităţilor locative noi au scăzut cu 15% în Braşov, cu 9,5% în Bucureşti şi cu 6,6% în Iaşi
Anul care stă să se încheie a fost unul înşelător pentru proprietarii de apartamente noi, în special pentru dezvoltatori, care încă au stocuri de locuinţe disponibile în ansamblurile nou construite. Autorităţile au prezentat anul acesta varianta schimbării programului guvernamental Prima Casă în "Noua Casă", ceea ce i-a determinat atât pe proprietarii de locuinţe vechi, cât şi pe cei de locuinţe noi să schimbe modul de abordare.
Proprietarii de apartamente vechi s-au grăbit să le scoată la vânzare pentru a prinde ultimii clienţi din Prima Casă, în timp ce pe segmentul apartamentelor noi, preţurile au suferit ajustări pentru a se încadra cât mai bine în programul "Noua Casă". Totodată, veştile că fondurile pentru Prima Casă sunt aproape epuizate au creat şi mai multă panică.
Programul nu s-a schimbat, "Prima Casă" continuând în forma cunoscută, însă toate aceste veşti au determinat o evoluţie ciudată şi neaşteptată în ceea ce priveşte preţurile solicitate pentru unităţile scoase la vânzare.
Proprietarii apartamentelor noi au vrut să prindă primul val de credite din "Noua Casă" şi deşi programul nu a mai fost demarat, decizia de a ajusta preţurile a condus la o depreciere a preţului mediu mai mare pe segmentul imobilelor noi, decât pe cel al apartamentelor vechi. "Într-un an care a debutat cu discuţii febrile legate de transformarea programului Prima Casă în «Noua Casă», era de aşteptat ca apartamentele vechi să se deprecieze sensibil mai mult decât cele noi.
În condiţiile în c