După parafarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, actuala guvernare de la Chişinău mai are un examen dificil, cel al alegerilor parlamentare din anul 2014. Câştigarea acestora de coaliţia proeuropeană constituie ţelul major implicit al acelora ce visează la reunirea celor două state româneşti. De ce?
Publicistul Dan Nicu din Chişinău, care acum este pe deplin conectat la evoluţiile structurilor implicate în viitoarea campanie electorală, din anul 2014, din Republica Moldova a acceptat, cu fraternitate, să răspundă la câteva întrebări menite a lămuri starea de fapt, din decembrie 2013, din cel de-Al Doilea Stat Românesc. Răspunsuri punctate şi de comentarii inerente.
- Cum a fost receptată vizita înaltului demnitar american John Forbes Kerry la Chişinău, de forţele politice de la putere şi de cele din opoziţie?
- Vizita secretarului de stat al SUA la Chişinău a fost anunţată cu relativ puţin timp înainte ca ea să aibă loc, de aceea a prins pe nepregătite, ca să zic aşa, partidele politice din Republica Moldova, în special opoziţia.
Pentru forţele politice de la putere, vizita lui John Kerry a fost o nouă ocazie de a demonstra populaţiei, electoratului, că actuala guvernare ţine lucrurile sub control şi dezvoltă relaţii de parteneriat şi colaborare cu marile puteri ale lumii, în special cu cele din Occident.
Cu toate acestea, timpul scurt pe care l-au avut autorităţile pentru pregătiri, precum şi faptul că vizita a avut loc pe timpul serii şi a durat foarte puţin, au făcut ca efectul de masă al venirii lui John Kerry să fie nul.
Nu am văzut, ca în timpul vizitei vicepreşedintelui Joe Biden, din 2011, adunări mari de oameni în faţa cărora să se vorbească, în aer liber.
De aceea, potenţialul electoral al acestei vizite, pentru liderii moldoveni este minim.
Opoziţia comunistă a avut o reacţie mai curând anem