Legea minelor nu a întrunit nici la Camera Deputaţilor numărul de voturi necesar pentru a fi adoptată, după ce a fost respinsă din acelaşi motiv la Senat.
Camera Deputaţilor a dezbătut şi adoptat pe articole, marţi, în forma aprobată de Comisiile de Industrii şi Servicii, Legea minelor, în 45 de minute, în condiţiile în care raportul comisiilor le-a fot distribuit parlamentarilor în timpul dezbaterii.
Proiectul de lege urmează să intre tot marţi la votul final al Camerei, care este for decizional.
Proiectul de lege are caracter organic.
Niciun amendament susţinut în plen nu a fost adoptat.
În cadrul dezbaterilor generale, liderului grupului PDL, Mircea Toader, a solicitat retrimiterea la Comisii, invocând faptul că proiectul de lege a fost avizat într-un timp foarte scurt.
"Nu există clarificări referitoare la redevenţa încasată pe apa din subteran, cum e utilizată de administraţiile locale, cine taxează. Ajungem să taxăm tot, ştiţi cum - fraierul, apa şi aerul. Apropos de expropriere, forma adoptată nu e cea corectă, pentru investorii privaţi trebuie altă prevedere. Eu vă rog să retrimiteţi la comisie, să o rediscutăm, mai ales că sun foarte multe amendamente apărute în raport, fără a fi susţinute de cineva", a spus Toader.
Propunerea sa de retrimitere la comisii a fost însă respinsă de plenul Camerei.
Deputatul PDL Lucian Bode a luat cuvântul la dezbateri generale şi a criticat faptul că în Raport apar amendamente neasumate de cineva.
"Există o grabă dublată de lipsa de transparenţă. Nici apa de izvor nu scapă de impozitarea Guvernului. Acest proiect de lege copiază în parte din textul proiectului lege privid Roşia Montană. Grupul PDL nu poate susţine proiectul de lege cu atât de multe lacune, promovat netransparent", a spus Bode.
La rândul său, deputatul PDL Adrian Gurzău a protestat în timpul debzta