Funeraliile lui Nelson Mandela, la care participă aproximativ 100 de lideri străini şi numeroase persoane obişnuite, reprezintă o provocare logistică şi de securitate pentru Africa de Sud, relatează AFP.
"Toate semnalele sunt pe verde, noi derulăm un program care a fost stabilit în urmă cu trei sau patru ani", a asigurat ministrul Apărării, Nosiviwe Mapisa-Nqakula, citat de agenţia Sapa.
Autorităţile se pregăteau de fapt de mai mulţi ani pentru decesul eroului luptei antiapartheid, primul preşedinte de culoare al ţării, decedat la vârsta de 95 de ani, după o lungă agonie.
Prin urmare, ele au prezentat rapid programul săptămânii de doliu cu trei momente importante: un omagiu oficial, marţi, la Johannesburg, prezentarea trupului neînsufleţit la Pretoria de miercuri până vineri şi funeraliile, duminică, la Qunu (sud), satul în care Mandela şi-a petrecut copilăria.
Într-o ţară marcată de o criminalitate record, cu 45 de crime pe zi, Guvernul acordă o atenţie specială securităţii.
Coordonarea a fost încredinţată unui "centru de operaţiuni comune", o structură condusă de poliţie în parteneriat cu armata - care a afectat 11.000 de militari evenimentului - şi ministerelor interesate.
Prima lor misiune este să protejeze liderii străini, între care 100 de şefi de stat şi de guvern (între care Barack Obama, François Hollande, David Cameron), dar şi artişti (precum Bono) sau antreprenori (ca Richard Branson).
"Să primeşti atâţia şefi de stat nu este deloc o problemă: avem experienţă şi vom lucra cu serviciile lor de securitate", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al poliţiei, Solomon Makgale.
Ambasada Statelor Unite a susţinut acest discurs, explicând că "lucrează îndeaproape" cu serviciile sud-africane. "Cum preşedintele Obama a venit deja în Africa de Sud, în urmă cu cinci luni, ne cunoaştem omologii", a adăugat Jac