Situaţia podului de la Ion Creangă nu s-a rezolvat nici la cinci ani de la primele demersuri. Procedurile trebuie reluate de la capăt de autorităţile judeţene.
La cinci ani de la primele demersuri pentru reglementarea aspectului juridic în ceea ce priveşte podul şi zona arondată podului de la Ion Creangă, lucrurile s-au întors la 360 de grade. Adică exact acolo unde se aflau în 2008. “După inundaţiile din vara lui 2008, am iniţiat demersuri împreună cu deputatul de atunci al colegiului nostru, domnul Marius Neculai. Este nevoie de un schimb de terenuri între Direcţia Silvică şi Consiliul Judeţean pentru ca în zonă să se facă lucrări de consolidare”, a spus Petrică Prichici, primarul comunei Ion Creangă.
La acel moment, existau două posibilităţi prin care se putea realiza schimbul de terenuri: o lege specială sau o hotărâre de Guvern. În prima situaţie, iniţiativa trebuia să aparţină unui parlamentar, în al doilea caz, proiectul de hotărâre de Guvern trebuia pornit de la Consiliul Judeţean (CJ) Neamţ, fiindcă podul de la Ion Creangă aparţine CJ. Deputatul Marius Neculai a iniţiat proiectul legislativ şi s-a ocupat ca proiectul să devină lege. Însă, în luna martie 2012, preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat legea şi a cerut reexaminarea acesteia, motivând că scoaterea din fondul forestier naţional a unor terenuri aflate în proprietatea publică a statului şi transmiterea acestora din administrarea Direcţiei Silvice Neamţ în administrarea CJ Neamţ ar fi oportună numai cu condiţia compensării cu alte terenuri echivalente, respectîndu-se prevederile legale în vigoare.
Legea nepromulgată şi-a reluat cursul procedural, dar miercuri, 27 noiembrie, a primit aviz nefavorabil de la Guvernul României.
Ceea ce înseamnă că nu mai putem vorbi de legea “privind scoaterea din fondul forestier naţional a unor terenuri aflate în proprietate publică a statu