O serie de actori-manageri de teatre publice vor fi iertati de acuzatiile de conflict de interese ca urmare a deciziilor pe care ei le iau in folos propriu sau al nevestelor, respectiv sotilor, ori in beneficiul altor rude, potrivit unui proiect de lege introdus pe ordinea de zi suplimentara a Camerei Deputatilor, la sedinta de plen de marti.
Codul penal actual, datand din 1986, prevede la art. 253 ca "fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat direct sau indirect un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda sau un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima".
Legea pusa pe ordinea de zi a Camerei, pe ultima suta de metri din actuala sesiune parlamentara, introduce o exceptie de la incriminarea acestui tip de conflict de interese, in favoarea artistilor-manageri de teatre publice sau de alte institutii de acest tip.
"Dispozitiile nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative, precum si in cazul incheierii unui act, a luarii unei decizii ori a participarii la luarea unei hotarari in ceea ce priveste creatia literara, stiintifica, creatia, interpretarea si executia artistica, care fac obiectul dispozitiilor legale privind dreptuirle patrimoniale se autor si conexe", prevede propunerea de reglementare.
Initiatorii isi motoveaza proiectul prin faptul ca managerii-artisti nu pot fi catalogati drept infractori pentru ca si-au exercitat profesia de baza, aceea de artist, in paralel cu deci