Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a denunţat marţi îndemnurile la revoluţie lansate de către opoziţia proeuropeană, pe care le-a catalogat drept o "ameninţare la adresa securităţii naţionale", după care a participat la o încercare de mediere din partea UE şi Statelor Unite.
După o noapte marcată de confruntări, soldate cu răniţi, între manifestanţi şi poliţişti, în centrul Kievului, Ianukovici i-a primit pe cei trei predecesori ai săi la şefia statului, gest pe care l-a prezentat ca pe un prim pas către negocieri cu opoziţia.
"Îndemnurile la revoluţie constituie o ameninţare la adresa securităţii naţionale", a declarat Ianukovici în cursul unei întâlniri cu Leonid Kucima, Leonid Kravciuk şi Viktor Iuşcenko.
El a declarat că a cerut eliberarea anumitor manifestanţi arestaţi în cursul unor confruntări cu poliţia pe 1 decembrie şi a anunţat că Guvernul său va continua să negocieze un acord de asociere cu UE.
O delegaţie condusă de vicepremierul Serghii Arbuzov urmează să efectueze miercuri o vizită la Bruxelles, în vederea unor discuţii pe tema parteneriatului economic pe care conducerea ucraineană a refuzat să îl aprobe la sfârşitul lui noiembrie, preferându-i o apropiere de Moscova, provocând cea mai puternică mobilizare a opoziţiei de la "revoluţia portocalie" din 2004 şi până în prezent.
El a declarat că speră să se ajungă la un acord cu UE "până în martie", apreciind că acest lucru depinde "şi de Comisia Europeană".
Însă Ianukovici a rămas ferm în privinţa manifestanţilor, care reclamă de peste două săptămâni, în Piaţa Independenţei, în capitala ucraineană, o nouă putere, apreciind că Ucraina, care se confruntă cu o gravă criză economică, are nevoie de stabilitate.
Noaptea de luni spre marţi a fost marcată de noi confruntări între manifestanţi şi poliţişti, care au îndepărtat baricade instalate în cartierul guve