Experienţa slabă în derularea de proiecte pe bani europeni şi birocraţia excesivă – spun reprezentanţii AJOFM Arad – sunt motivele pentru care, agenţia întâmpină greutăţi într-un proiect de evidenţiere a numărului real al şomerilor arădeni. Lucrurile nu sunt nici pe departe simple însă, pe fondul acestor piedici, proiectul în valoare de peste 18,9 milioane de lei, cu a cărei implementări s-a întârziat mult, a trebuit prelungit cu câteva luni. Banii accesaţi sunt folosiţi pentru identificarea şomerilor neînregistraţi până acum în vreo statistică, pentru consilierea şi îndrumarea lor pe piaţa muncii şi implicit, pentru toată logistica necesară implementării proiectului. Proiectul care ar trebui să fie gata cu tot cu prelungire peste opt luni ar urma să arate o situaţie clară a şomajului, numărul real al arădenilor fără loc de muncă urmând să crească atunci cu miile.
Este vorba de proiectul „Cercetarea si prognozarea pietei muncii din Vestul Romaniei. Evidentierea somajului neînregistrat din judetul Arad”, al cărui beneficiar este Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Arad. Proiectul de peste 18,9 milioane de lei este finanţat în procent de 75 la sută din Fondul Social European, la care se adaugă finanţare proprie.
Proiectul despre care se discută de trei ani de zile a prins schimbări repetate în conducerea agenţiei de şomaj locale. Între timp, în acesta au fost înlocuiţi şi parte din parteneri, astfel că, în prezent, după schimbări aceştia sunt: AJOFM Timiş, AJOFM Bihor, Consiliul Judeţean Arad, Universitatea de Vest Vasile Goldiş Arad, Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad, IRPET Italia şi o companie care se va ocupa de chestionarea şomerilor. Conducerea AJOFM Arad recunoaşte lacunele care au dus la întâzierea proiectului. „Pe proiectul de identificare a şomerilor neînregistraţi am fost în mar