Programa pentru cursurile opționale “De-a arhitectura” se află în faza finală de acreditare la Ministerul Educației. Pentru anul şcolar 2013-2014, cursul despre arhitectură şi mediu construit, adresat copiilor cu vârste între 9-11 ani, ajunge în 60 de clase din şcoli de stat şi private, la un număr de aproximativ 1500 de elevi din Bucureşti şi din ţară (Timişoara, Arad, Sibiu, Braşov, Sfântu Gheorghe, Reghin, Cluj- Napoca).
„Copiii sunt foarte încântați de modul în care se desfășoară aceste cursuri, pentru că se pune accentul pe observare și experimentare. Pe baza unei programe și a unei metodologii atent construite, în colaborare cu psihologi și pedagogi, reușim să facem din cursurile De-a arhitectura un joc, din care copiii învață despre spațiul construit, arhitectură, design, dar și noțiuni de cultură generală și principii de ecologie și sustenabilitate,” explică arh. Corina Croitoru, fondator Asociația De-a Arhitectura.
Un curs gândit de mămici și predat în patru limbi
Inspirate de modelul de învățământ din țările nordice, considerat a fi cel mai eficient în învățământul primar, cursurile interdisciplinare sunt predate de arhitecți, în colaborare cu învăţătorul clasei.
„De-a arhitectura în oraşul meu” a atins performanța de a fi susţinut în patru limbi: română, germană, maghiară şi engleză. Proiectul a fost dezvoltat de șase arhitecte, mame la rândul lor, care înțeleg nevoile copiilor și modul în care aceștia reacționează la informații noi, parte integrantă din viața lor de zi cu zi.
Astfel, arhitectele Mina Sava, Eliza Yokina, Corina Croitoru, Claudia Pamfil, Vera Marin și Miruna Grigorescu au atras ulterior sprijinul altor arhitecți de prestigiu, al Ministerului Educației și al partenerilor care au finanțat acest proiect. „Educația în arhitectură şi mediu construit poate pune bazele responsabilităţii sociale şi a culturii urbane pentr