Măceşul este foarte apreciat în medicina naturistă, datorită efectelor benefice asupra sănătăţii noastre. Măceşele sunt incluse în ceea ce numim noi fructe de pădure, iar numele plantei care le oferă spre consumul nostru poartă mai multe denumiri: Rosa canina L, Rasura, Ruje sau chiar Trandafir Sălbatic.
Măceşul, în special cel de munte, este un adevărat depozit de vitamina C. Fructele de măceş conţin şi vitaminele A, B1, B2, P, K, zaharuri, pectine, tanin şi acid citric, recomandate ca tonic în oboseala cronică. Prin conţinutul de magneziu, calciu, fier, mangan, fosfor, potasiu, seleniu, sulf şi zinc, şi antioxidanţi măceşele sunt şi un puternic mineralizant. Bogăţia de substanţe antioxidante le face eficiente în stimularea imunităţii, asigură o bună funcţionare a sistemului cardiovascular, întăresc circulaţia periferică, combat astenia, reglează calciul şi stabilizează glicemia. Proprietăţile de tonic, vitaminizant şi mineralizant cresc rezistenţa organismului la efort şi ar trebui să-l facă nelipsit din alimentaţia zilnică a vârstnicilor, a copiilor, a gravidelor sau a convalescenţilor.
Macesele sunt o sursa bogata de licopena – antioxidant care sustine buna functionare a imunitatii prin prevenirea efectelor devastatoare ale radicalilor liberi. Acestia pot provoca o serie de tulburari precum boli de ficat sau de rinichi, diabet sau chiar boli de inima, de care vorbeam mai devreme. Vitamina C activeaza sistemul imunitar prin stimularea celulelor albe si prin reducerea activitatilor bacteriene.
Macesele contin catechinele - antioxidanti naturali care protejeaza inima de orice boala specifica. in plus, sunt bogate si in pectina – un carbohidrat complex care se gaseste in celulele membanei fructelor. Pectina are si ea rol in protejarea muschiului cardiac. Iar vitamina C continuta din plin de macese accentueaza efectele de imunizare prin mentine