În perioada sărbătorilor de iarnă, când în mod tradițional comercializarea și consumul unor cantități de alimente de origine animală crește considerabil, este necesară intensificarea acțiunilor de supraveghere și control pentru verificarea respectării condițiilor de igienă, motiv pentru care sunt necesare măsuri suplimentare concentrate asupra modului în care se produce, depozitează, transportă și valorifică carnea de porc destinată consumului uman, precum și alte produse de origine animală.
Având în vedere că apropierea sărbătorilor de iarnă va conduce implicit la o creștere a potențialelor pericole pentru sănătatea consumatorilor, D.S.V.S.A. Buzău va intensifica controalele la obiectivele ce desfășoară activități supuse controlului sanitar veterinar. Acțiunile de control se vor desfășura în târgurile de animale, piețele agroalimentare, unitățile de abatorizare, procesare, depozitare și comercializare a produselor alimentare de origine animală și non-animală (carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri etc.), precum și în unitățile de alimentație publică, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor etc., fiind urmărite în principal următoarele aspecte :
• condițiile generale și specifice de igienă necesare a fi respectate în unitățile de producție (abatoare, fabrici de procesare etc.) pe întreg ,,lanțul alimentar” de la aprovizionarea cu materii prime până la procesarea, depozitarea, livrarea, transportul și comercializarea directă către consumator a produselor finite;
• condițiile sanitare veterinare de funcționare a unităților care comercializează produse de origine animală, care au fost autorizate/înregistrate sanitar veterinar, precum și a mijloacelor de transport al produselor de origine animală;
• condițiile de depozitare a produselor de origine animală;
• proveniența alimentelor de or