Două modificări legislative făcute ieri de Camera Deputaţilor aruncă în aer toate anchetele DNA şi investigaţiile ANI privind parlamentarii. "Evenimentul zilei" prezintă lista senatorilor şi deputaţilor care scapă de dosare.
Parlamentarii primesc imunitate faţă de anchetele procurorilor DNA şi ale inspectorilor ANI, după ce Codul Penal a fost schimbat, ieri, în Camera Deputaţilor. Astfel, a fost modificat statului funcţionarului public şi s-au dezincriminat faptele de conflict de interese în cazul senatorilor şi deputaţilor.
Efectul direct al acestor amendamente: parlamentarii nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA pentru faptele de corupţie comise în legătură directă cu funcţia lor: abuzul în serviciu, luarea de mită sau traficul de influenţă. Alte aproape 25 de investigaţii cu parlamentari, găsiţi de inspectorii ANI în conflict de interese, ar putea fi compromise.
DNA a reacţionat şi a arătat că are pe rolul instanţelor de judecată sau în executarea pedepselor un număr de 28 de parlamentari. "Prin această modificare, legislaţia română va intra în contradicţie flagrantă cu dispoziţiile convenţiilor internaţionale anticorupţie pe care România le-a ratificat în anul 2002, respectiv 2004: Convenţia penală împotriva corupţiei a Consiliului Europei şi Convenţia ONU asupra corupţiei", susţine DNA.
"Ponta pune piedici Justiţiei"
Europarlamentarul Elena Băsescu a declarat, ieri, că Guvernul Victor Ponta "continuă să pună piedici Justiţiei şi luptei împotriva corupţiei". "Bugetul pe 2014 aduce scăderi semnificative pentru principalele instituţii din domeniul Justiţiei: ANI va pierde 10,3 milioane de lei faţă de anul acesta, mai exact 34,2%, contrar recomandărilor Comisiei Europene din MCV; bugetul Ministerului Justiţiei scade cu 94 de milioane de lei faţă de anul trecut, iar cel al Ministerului Public scade cu 41 de milioane de lei faţă de