După ce au constatat că abonamentele școlare sunt umflate după bunul plac al firmelor de transport, guvernanții au luat măsura de a reglementa situația. Ordonanța de urgență emisă însă, în loc să facă dreptate, îi pune pe elevi să plătească diferențele din buzunarele părinților, că doar învățământul în România este gratuit. Mai mult decât atât, profesorii buzoieni cred că elevii pot spune adio și restanțelor financiare pe care le au de primit din partea statului în baza decontării abonamentelor.
„Decontarea din perioada noiembrie 2012-iunie 2013 este ca și uitată, deși este stabilită prin lege. Elevii își pot lua adio de la acești bani. Aceste sume nu pot fi recuperate decât în instanță și este greu de crezut că un elev merge în tribunal individual. Ar mai fi varianta asocierii lor, dar și așa vor cheltui pe procese mai mult decât au de recuperat”, a declarat liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, Ion Dobre.
Jumătate Guvernul, jumătate din buzunarul copiilor
Reprezentantul profesorilor buzoieni spune că formula de calcul impusă de guvern pentru decontarea abonamentelor este în dezavantajul elevilor.
„Prin Ordonanța 29 a fost impusă această formulă care este una surprinzătoare.
Respectiv, Guvernul dă 26 de lei pentru primii 3 km. Ce trece peste 3 km, până la limita de 50 de km este plătit cu 2 lei pentru fiecare km. Ca să raportăm la prețurile concrete, vorbim de vreo 94 de lei plus alți 26 de lei, în total 120 de lei, bani oferiți de Guvern, iar un abonament pe atâția km ajunge chiar peste 250 de lei. Eu știu că vorbim despre o adevărată speculă impusă de firmele care dețin monopol pe anumite zone și că nu poți să le impui un preț, dar dacă tot se laudă domnul Dragnea că face dreptate, să intre să controleze contractele făcute de aceste firme cu autoritățile locale. și să stabilească o valoarea aproximat