* Reuters, în septembrie: "Băncile austriece pot fi noul < copil problemă > al Europei"
* Călin Rechea: "Pierderile generate de aceste credite vor trebui acoperite şi prin majorări de capital"
* Ionel Blănculescu: "Situaţia este îngrijorătoare, dar nu ameninţătoare"
Valoarea creditelor neperformante pe care le înregistrează băncile austriece, de 35 miliarde euro, este privită cu îngrijorare de către analiştii economici, având în vedere că aceasta include şi împrumuturile cu probleme din Europa Centrală şi de Est, inclusiv din ţara noastră.
În opinia lui Ionel Blănculescu, situaţia este îngrijorătoare, dar nu reprezintă o ameninţare pentru stabilitatea instituţiilor financiare din Austria, deoarece multe dintre împrumuturile neperformante sunt acoperite cu garanţii care conţin şi o marjă de risc. "Băncile austriece au, la nivel de grup, active de câteva ori mai mari decât aceste credite, ceea ce face ca valoarea lor procentuală să nu fie atât de ridicată", ne-a declarat domnia sa.
De asemenea, o parte din valoarea împrumuturilor intrate în dificultate sunt recuperate de bănci, prin procesele de restructurare în care sunt implicate, a mai precizat consilierul onorific al premierului Victor Ponta.
Călin Rechea este mai rezervat în privinţa acoperirii pierderilor generate de creditele neperformante din provizioane şi garanţii. "Pierderile aşteptate sunt acoperite din provizioane, iar cele neaşteptate, din capitalul băncii respective. O parte importantă a acestei sume pare să reprezinte o pierdere neaşteptată, ceea ce ar urma să pună băncile în situaţia să facă majorări de capital", ne-a explicat domnia sa.
Guvernul de la Viena şi autorităţile locale au posibilităţi limitate să ajute băncile austriece, având în vedere că statul austriac se confruntă cu o serie de probleme bugetare, precizează Călin Rechea.
Băncile cu capita