32 dintre cele mai importante 40 de industrii ale României au înregistrat în perioada 1989 - 2011 un declin în termen de volum de producţie, potrivit unei analize a viceguvernatorului BNR Florin Georgescu, pe baza datelor INS, care arată rezultatele dezindustrializării din ultimii 20 de ani.
România produce astăzi cu 15% mai puţină carne şi cu 22% mai puţine brânzeturi decât în 1989, iar producţia de ciment şi oţel a înregistrat în ultimii 20 de ani un declin de 34% şi respectiv 74%.
Alte industrii, precum cea de camioane, locomotive şi tractoare, au consemnat scăderi de peste 98% ale producţiei.
Aceste scăderi se văd în slăbiciunea economiei, fabricile de producţie fiind închise rând pe rând pentru că nu erau productive sau nu mai aveau piaţă de desfacere, iar oamenii rămaşi fără slujbe au fost obligaţi să plece din ţară.
Specialiştii spun că multe dintre aceste industrii puteau să fie salvate dacă statul nu şi-ar fi risipit banii, care înainte de ’89 erau alocaţi pentru investiţii, pe cheltuieli de protecţie socială şi ar fi privatizat la timp aceste industrii, sau managerii companiilor respective nu ar fi asistat pasivi la declinul comenzilor şi ar fi luat măsuri rapide de restructurare.
„Statul român nu a făcut nimic după 1990. Singura investiţie realizată este unitatea numărul 2 de la Cernavodă, în rest şi-a risipit resursele pe plata ajutoarelor de şomaj şi alte plăţi. A vândut ce a putut şi a băgat banii în consum. În plus, statul nu a asigurat condiţiile pentru a atrage investitorii străini. Nu s-a făcut nimic în 20 de ani pentru a avea o infrastructură de autostrăzi şi infrastructură de căi ferate şi transport aerian moderne“, spune Petru Ianc, fost director în Ministerul Economiei.
Potrivit acestuia, statul mai putea asigura condiţii legislative atrăgătoare investitorilor străini pentru a prelua fabricile şi prin