Camera Deputatilor a adoptat, marti, doua legi de modificare a Codului Penal, cu mai multe amendamente propuse de Deputatii juristi. Practic, parlamentarii au schimbat defintiia "conflictului de interese", au scos actele administrative din sfera sa, au micsorat pedeapsa maxima de la 5 la 3 ani, au scos parlamentarii, presedintele si profesiile liberale din randul functionarilor publici, au micsorat termenul prescriptiei speciale si au marit la maxim perioada in care un inculpat care isi acopera prejudiciul integral poate beneficia de reducerea pedepsei, scrie HotNews.ro.
Modificarile la Codul Penal, facute IN SECRET
Modificarile au fost facute lunii noapte, intr-o sedinta netransparenta a Comisiei Juridice din Camera Deputatilor. Pretextul pentru modificarea Codului Penal a fost o initiativa legislativa din 2011, care prevedea eliminarea din Codul Penal a unei prevederi declarate neconstitutionale.
Informatia a fost publicata pe surse de catre HotNews.ro in jurul orei 14:00. La scurt timp Bogdan Ciuca, presedintele Comisiei Juridice si membru PC, a confirmat pentru HotNews.ro ca deputatii juristi au propus modificarea Codului Penal astfel incat parlamentarii, presedintele Romaniei si profesiile liberale sa fie exclusi din definitia functionarului public. Ciuca a spus ca primarii si sefii de CJ au ramas in aceasta categorie pentru ca sunt ordonatori de credite. Ciuca a confirmat si ca au existat amendamente depuse pentru reducerea unor termene de prescriptie, dar a spus ca nu isi aminteste in ce cazuri.
Ulterior, potrivit documentelor publicate de Camera Deputatilor, s-a confirmat ca deputatii juristi au adus amendamente la doua legi diferite prin care sa modifice Codul penal.
Prima lege, PL 467/2012 a fost modificata de deputatii juristi astfel incat sa fie modificata definitia "Conflictului de interese", iar pedeapsa