Legea amnistiei este necesara "pentru infaptuirea unei politici penale corecte" si "pentru diminuarea supraaglomerarii unitatilor de penitenciar", se arata in motivarea proiectului de lege depus de deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun. In replica, Guvernul a anuntat, printr-un punct de vedere semnat de premierul Ponta, ca nu sustine proiectul legislativ, demonteaza ideea gratierii detinutilor ca masura salvatoare de eliberare a penitenciarelor si considera ca un act de clementa colectiva ar putea conduce la o incurajare a fenomenului infractional. Proiectul de lege este la vot in Camera Deputatilor, camera decizionala, dupa ce Comisia Juridica a decis sa fie si mai generoasa decat initiatorii proiectului cu infractorii.
Lista infractiunilor pentru care condamnatii ar putea sa se bucure de clementa: fapte de coruptie, asocierea in vederea savarsirii de infractiuni, falsul material in inscrisuri oficiale, abuzul in serviciu, infractiuni impotriva minorilor, crima organizata sau traficul de persoane - Punct de vedere al Guvernului.
Motivul principal? Penitenciarele supraaglomerate
"Pentru infaptuirea unei politici penale corecte, propunerea legislativa (...) ofera posibilitatea persoanelor condamnate, care au infractiuni ce nu prezinta un pericol social ridicat si cei care in timpul executarii pedepsei au dat dovezi temeinice de indreptare, sa beneficieze de clementa legiuitorului in sensul amnistierii si gratierii pedepselor aplicate de instangele de judecata", se arata in motivarea proiectului de lege privind amnistierea si gratierea unor condamnati propus de Madalin Voicu si Nicolae Paun.
"Sistemul de executare al pedepselor privative de libertate trebuie administrat intr-un spirit de respect al umanismului si justitiei, de respect al demnitatii si al celorlalte drepturi cetatenesti, corespunzatoare statutului lor special, drepturi prevaz