Procesul privatizărilor strategice, în care Instanţa supremă i-a condamnat pe foştii miniştri Codruţ Şereş, la şase ani de închisoare şi pe Zsolt Nagy la cinci ani de închisoare cu executare, consultanţii internaţionali Stamen Stancev şi Vadim Beniatov primind 11 şi, respectiv 10 ani de închisoare, are ecou şi în presa din Ungaria.
Site-ul Magyar Narancs publică o analiză a dosarului, mergând pe “firul” politic din spatele acestuia.
“Nagy Zsolt, un fost ministru UDMR al Guvernului român, care în perioada 2004-2007 a condus Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. A intrat în Cabinetul român ca unul dintre cei mai tineri politicieni, într-o perioadă în care privatizările din sector constituiau o condiţie elementară pentru dezvoltarea şi modernizarea în interesul vital al societăţii. Motivarea sentinţei: 'sprijinirea morală şi intelectuală a unui grup infracţional'. Dar ce se ascunde în spatele acestor lucruri?”, se întreabă autorul articolului intitulat “Procese fabricate acolo, tăcere complice aici”, Ara-Kovacs Attila.
Cum a început totul
“Acum 7 ani, în noiembrie 2006, a început anchetarea sa, deja atunci ştiindu-se că la solicitarea personală a preşedintelui Traian Băsescu. Ancheta a vizat două acuzaţii. Pe de-o parte acuzaţia de spionaj, în condiţiile în care serviciile secrete susţineau, fără să probeze nici până azi, că persoanele străine care luau parte la privatizare desfăşurau o activitate de spionaj. A doua acuzaţie era imixtiunea ministrului în privatizarea Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii şi a Poştei Române, favorizând ilegal un grup de interese. Doar că în mandatul lui Nagy Zsolt nu s-a realizat nici o privatizare”, explică autorul.
Linie tendenţioasă
“În 2009 s-a dispus începerea urmăririi penale a ministrului, instanţa nefiind dis