Dimineaţa, liberalii au făcut front comun cu PDL şi PP-DD în Camera Deputaţilor, pentru a retrimite la comisii legea amnistierii şi legea lobby-ului.
Legea amnistierii şi graţierii unor pedepse de până la 7 ani a fost la un pas să fie adoptată ieri în Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, numai că rezistenţa PNL, care a făcut front comun cu Opoziţia, a dus la retragerea proiectului de pe ordinea de zi. De aceasta ar fi urmat să beneficieze o serie de oameni politici.
Lege la secret
Luni seara, deputaţii jurişti au adoptat pe ascuns această lege, împreună cu legea lobby-ului. Preşedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă (PC), a susţinut că proiectul nu a fost discutat în secret, deşi el şi colegii săi au avut grijă să nu fie văzuţi de presă. "După ce am plecat împreună din sală, ne-am reîntors şi am discutat, pentru că ne-am hotărât să nu ne mai vedem dimineaţă şi, pentru că tot eram în Parlament, să ne vedem aseară", a explicat el.
După ce a fost adoptat pe articole în plen, proiectul, al cărui raport nu a fost de găsit pe site-ul Camerei în timpul dezbaterilor, a fost scos de pe ordinea de zi a sesiunii de vot final, deoarece în afară de PSD nu îl mai susţinea nimeni.
Liberalii s-au opus încă de la dezbaterea proiectului în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Iar ieri de dimineaţă, liderul deputaţilor liberali, George Scutaru, a anunţat că PNL va vota împotrivă şi la plen.
Decizia a fost întărită ulterior şi de preşedintele PNL, Crin Antonescu, care a cerut ca votul să nu fie secret. "În mod categoric, grupul PNL este împotriva acestei legi (a amnistierii - n.r.), este pentru un vot deschis şi, în cazul în care o majoritate a Parlamentului va decide vot secret, liberalii se vor retrage de la vot", a precizat Antonescu. PP-DD şi PDL au anunţat, la rândul lor, că vor vota împotrivă.
De la Cotroceni, preşedintele Tr