* în cursul acestui an, la Brăila au fost depistate de trei ori mai multe persoane infectate cu HIV decât în anii precedenţi * sexul neprotejat şi consumul de droguri injectabile sunt principalele căi de îmbolnăvire * cei peste o sută de bolnavi seropozitivi din judeţul Brăila riscă să rămână fără medicamente de săptămâna viitoare, dacă Ministerul Sănătăţii nu va aloca urgent fondurile necesare
Medicii trag un semnal de alarmă. În cursul acestui an, la Brăila au fost depistate de trei ori mai multe persoane infectate cu HIV, decât în anii precedenţi. Specialiştii spun că cei mai mulţi dintre aceşti seropozitivi s-au îmbolnăvit după ce au întreţinut relaţii sexuale neprotejate, însă sunt şi cazuri de consumatori de droguri, din rândul brăilenilor veniţi de la muncă din străinătate. Boala răspunde bine la medicamente, dacă e depistată din timp, însă guvernanţii îşi bat joc de destinele acestor oameni, alocând fonduri insuficiente pentru tratament. Cei peste o sută de bolnavi seropozitivi din judeţul Brăila riscă să rămână fără medicamente de săptămâna viitoare, dacă Ministerul Sănătăţii nu va aloca în aceste zile fondurile necesare, iar lipsa tratamentului ameninţă să-i condamne la moarte.
Ionica povesteşte că la prima sa experienţă sexuală nu s-a protejat. Abia mai târziu, când prietenul ei a aflat că este bolnav, şi-a dat seama la ce risc s-a expus. Adolescenta spune că se fereşte să le vorbească prietenilor şi colegilor de şcoală despre boala sa, de frică să nu fie discriminată. "A fost un şoc când am aflat că el este infectat. Nu ştiam ce să fac, nu le puteam spune părinţilor. Toţi tinerii fac greşeli, dar nu credeam că mi se poate întâmpla aşa ceva. Mi se pare că am trecut print-un coşmar, dar viaţa trebuie să meargă mai departe, doar că trebuie să am grijă să nu uit să-mi iau medicamentele zilnic", relatează tânăra seropozitivă.
Statisti