Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) consideră că orice măsură adoptată de Marea Britanie pentru a îngrădi libera circulaţie şi accesul românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii este ilegală şi profund discriminatorie, arată un comunicat de presă.
"Românii şi bulgarii sunt cetăţeni europeni cu drepturi depline, nu imigranţi, iar dreptul la muncă este consacrat ca drept fundamental în majoritatea Constituţiilor. Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Statului informează că după 1 ianuarie 2014, în cazul încălcării accesului liber pe piaţa muncii din Marea Britanie, cetăţenii români au posibilitatea să deschidă o acţiune pentru răspundere extracontractuală împotriva acestui stat la Curtea de Justiţie de la Luxemburg, conform art. 268 şi 340 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene. În instanţă se pot solicita daune pentru repararea prejudiciului produs şi a beneficiului nerealizat", precizează Fundaţia.
FACIAS reaminteşte că invocarea ratei infracţionalităţii românilor nu justifică eventualele măsuri propuse în vederea restricţionării acestora pe piaţa muncii. Conform unei statistici recente a Poliţiei metropolitane londoneze, din 195.714 dosare penale doar 46.588 (24%) au fost deschise împotriva unor cetăţeni străini, iar dintre aceştia doar 3.952 (2%) erau români, se mai arată în comunicat.
F.A. Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) consideră că orice măsură adoptată de Marea Britanie pentru a îngrădi libera circulaţie şi accesul românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii este ilegală şi profund discriminatorie, arată un comunicat de presă.
"Românii şi bulgarii sunt cetăţeni europeni cu drepturi depline, nu imigranţi, iar dreptul la muncă este consacrat ca drept fundamental în majoritatea Constituţiilor. Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Stat