Angajatorii din ţara noastră îşi vor creşte numărul total de angajaţi în primul trimestru al anului 2014, dar marjele de creştere sunt modeste, relevă cel mai recent Studiu Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă.
Potrivit unui comunicat de presă, Previziunea Netă de Angajare ajustată sezonier este de +4%, relativ stabilă faţă de trimestrul anterior, dar moderat mai slabă decât cea din trimestrul I/2013. 78% din cei 625 de angajatori români intervievaţi nu intenţionează nici să-şi crească, nici să-şi descrească numărul total de angajaţi, în timp ce 11% previzionează o creştere a personalului şi 10% plănuiesc o scădere a acestuia.
Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România, a declarat: "Tendinţa naţională este evident una de stabilizare a forţei de muncă. Ponderea angajatorilor care nu-şi vor modifica numărul total de angajaţi a crescut cu încă 4 puncte procentuale faţă de vârful istoric atins trimestrul trecut, semn că din ce în ce mai mulţi angajatori se mulţumesc să rămână în expectativă, aşteptând evoluţii pozitive mai clare înainte de a decide să-şi mărească forţa de muncă. Actuala Previziune Netă de Angajare este deci un semnal încurajator, dar reţinut, privind ritmul creării de noi locuri de muncă în următoarele trei luni".
Planurile de angajare sunt pozitive în şase din cele zece sectoare de activitate analizate în studiu, în timp ce angajatorii din alte trei sectoare se aşteaptă la o scădere a numărului de angajaţi. Intenţiile de angajare cele mai ferme se raportează în Industria prelucrătoare, a cărei Previziune Netă de Angajare este de +13%. La polul opus se situează sectorul Construcţiilor, unde angajatorii indică o Previziune Netă de Angajare de -11%, raportând o valoare negativă pentru al patrulea trimestru consecutiv.
Perspectivele sunt predominant pozitive şi din punct de vedere regional. Î