Într-un an care a debutat cu discuții febrile legate de transformarea programului Prima Casă în „Noua Casă”, era de așteptat ca apartamentele vechi să se deprecieze sensibil mai mult decât cele noi. În condițiile în care programul guvernamental a rămas deschis și pentru cumpărătorii de locuințe vechi, o analiză realizată de imobiliare.ro reflectă însă, aproape de finalul lui 2013, o situație diametral opusă.
Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, în ultimele 12 luni, unitățile locative nou-construite au consemnat cele mai mari ieftiniri în marile orașe, cu un prag maxim de 15% (în Brașov); spre comparație, marja maximă de scădere atinsă pe segmentul apartamentelor vechi s-a situat la doar 6,6% (în Iași). Astfel, la finalul lui 2013, apartamentele noi sunt absolut competitive din punct de vedere al prețului, diferența față de cele vechi fiind foarte mult redusă.
Timișoara, creşteri de preţuri la apartamente
Orașul din vestul țării este singurul dintre marile centre urbane analizate în care prețul mediu cerut pentru locuințele vechi și noi a crescut în ultimul an. Indicele Imobiliare.ro se situează acum la un nivel de 785 de euro pe metru pătrat util, cu 1% mai mult decât valoarea de 777 de euro pe metru pătrat, consemnată la începutul iernii trecute. În noiembrie a avut loc o scădere de 1,6%, de la 798 de euro pe metru pătrat, în octombrie. În ultimele 12 luni, doar vânzătorii de apartamente noi și-au diminuat pretențiile, cu o marjă de 6,1%, de la 876 de euro, la 823 de euro pe metru pătrat. În schimb, locuințele vechi s-au scumpit cu 2,2%, de la 762 de euro, la 779 de euro pe metru pătrat.
București, minus 9,5% la apartamente noi
În Capitală, prețul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare a scăzut cu 7,6% în decurs de 12 luni, de la 1.142 de euro pe metru pătrat util, la finele lui noiembrie anul trecut, până la 1.055 de euro pe m