Multe dintre tratamentele care fac minuni în cazul unor boli considerate incurabile acum câţiva ani nu sunt compensate şi foarte puţini bolnavi au acces la ele.
Suntem primii la mortalitate în foarte multe afecţiuni, dar pe ultimele locuri la accesul la tratamente personalizate şi inovatoare. În ţara noastră, lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizată de cinci ani. În prezent, 167 de molecule noi aşteaptă să intre pe noua listă pe care Ministerul Sănătăţii s-a angajat să o lanseze la mijlocul acestei luni.
Problema e că din comisiile care analizează aceste dosare fac parte medici care au contracte cu firmele de medicamente ale căror produse urmează să fie plătite de stat, ceea ce ar putea fi un nou obstacol în calea proiectului. Dacă se va dovedi un conflict de interese în interiorul acestor comisii, proiectul Ministerului ar putea fi anulat, ceea ce ar echivala cu moartea pentru mulţi bolnavi.
De ce este însă atât de importantă medicina personalizată? Pe scurt, aceasta constă în teste care diagnostichează în detaliu anumite boli, determinând eventuale mutaţii genetice, cu scopul de a oferi un tratament ţintit pentru boala de care suferă o persoană.
Cheia vindecării cancerelor agresive
În anumite situaţii, bolnavii nu răspund la schema clasică de tratament tocmai din cauza acestor mutaţii, fiind nevoie de terapii ţintite. Printre afecţiunile care răspund foarte bine la tratamentele personalizate se numără foarte multe tipuri de cancer, printre care cel gastric, de sân, pulmonar, cancerul de piele, hepatitele B şi C, osteoporoza sau afecţiunile reumatice. Însă medicina personalizată ar putea revoluţiona nu doar oncologia, ci şi lupta împotriva infecţiei cu HIV/SIDA.
Din păcate, în ţara noastră, multe dintre aceste tratamente inovatoare nu se află pe lista serviciilor gratuite sau compensate şi foarte puţini bolnavi au acces