Începem acest text cu o scurtă lecţie de semantică, dedicaţie specială pentru doctorii de la Spitalul Judeţean Ploieşti şi inginerii de la Consiliul Judeţean Prahova care n-au avut ocazia să studieze aşa ceva la şcoală.
Conform Dicţionarului explicativ al limbii române, „control” înseamnă, printre altele, „analiză permanentă sau periodică a unei activități, a unei situații etc. pentru a urmări mersul ei și pentru a lua măsuri de îmbunătățire”. Acelaşi dicţionar (şi exact aceeaşi ediţie) spune că „anchetă” înseamnă „cercetare ordonată sau efectuată de o autoritate publică, pentru a clarifica împrejurările în care s-a produs un fapt și pentru a stabili răspunderile”.
Trecând acum la lucruri mai pământeşti şi, desigur, mult mai interesante, o să vă povestim că domnii Adrian Strâmbeanu şi Mircea Cosma s-au arătat profund deranjaţi de faptul că presa cea rea de gură şi mai ales la suflet a tot lătrat despre o anchetă la Spitalul Judeţean. Cuvântul acesta urât, ale cărui conotaţii te duc cu gândul la sintagme de genul „invitat la parchet”, „audiat de DNA”, „săltat şi reţinut pe bază de ordonanţă” şi altele asemenea, trebuie înlocuit cu unul mai blând. Prin urmare, cei doi s-au pus de acord că la Spitalul Judeţean Ministerul Sănătăţii nu a făcut o anchetă, ci un control. Cică aşa scria, dom’le, în Ordinul ministrului, chit că în comunicatul prin care ministerul anunţa că trimite comisia scria, negru pe albul monitorului, că e vorba de o anchetă.
Acum, noi v-am spus din dicţionar ce înseamnă control şi ce e ancheta. Vouă cine vi se pare că aberează, noi, ziariştii, când tot vorbim de anchetă sau ei, jupânii, când insistă în inepţiile lor?
Începem acest text cu o scurtă lecţie de semantică, dedicaţie specială pentru doctorii de la Spitalul Judeţean Ploieşti şi inginerii de la Consiliul Judeţean Prahova care n-au avut ocazia să studieze aşa ceva