Despre migraţia sărăciei din România şi Bulgaria, despre noile planuri pentru pensii ale viitoarei coaliţii de guvernământ, ca şi despre spionajul NSA scriu astăzi editorialiştii din presa germană.
Hans-Peter Friedrich apelează la "instincte primitive faţă de străini", critică NÜRNBERGER NACHRICHTEN.
"Acestea sunt relicve din epoca de piatră, însămânţate oamenilor atunci şi uşor de regăsit acum. Acţiunea lui Friedrich i-ar putea aduce voturi la alegerile europene de anul viitor. Dar reflexele din epoca de piatră nu te ajută nici un stat din ziua de astăzi, ci mai degrabă îi dăunează. O lume complexă are nevoie de argumentări diferenţiate", sunt de părere comentatorii publicaţiei din Nürnberg.
În metropola bancară străbătută de Main, argumentele editorialiştilor sunt şi mai complexe. "Trebuie făcută diferenţa, deşi sunt interdependente: libertatea de mişcare în Schengen pentru România şi Bulgaria pe de-o parte şi imigraţia către sistemele sociale occidentale din aceste state pe de altă parte. Refuzul integrării în Schengen este singurul instrument de care dispune Uniunea Europeană pentru a menţine voinţa de reformă a guvernanţilor de la Sofia şi Bucureşti. Că Germania, susţinută cu voce tare sau în şoaptă de alţii, vrea să se opună integrării pe deplin a celor două state este corect, chiar dacă ar putea fi interpretabil, din punctul de vedere al legislaţiei europene. Este însă evident că la mijloc sunt voturile. Teama faţă de noi valuri de imigranţi, nu doar în sistemele sociale ci şi pe piaţa muncii, îi motivează pe oameni, mai ales în state precum Franţa, grav afectată de şomaj", comentează FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG.
FRANKFURTER RUNDSCHAU consideră că se mizează mult pe atmosferă.
"Ministrul federal de interne deschide butoiul şi şantajează Uniunea Europeană: dacă nu aveţi grijă ca românii şi bulgarii să răm