Deşi convenită în USL şi adoptată pe articole în doar 45 de minute, Legea minelor, care ar fi dat undă verde proiectului Roşia Montană, a fost respinsă ieri de Parlament. Întâmplător sau nu, mai mulţi deputaţi PNL şi PC fie au ieşit din sală în momentul votului, fie au votat „contra“ ori s-au abţinut. În Bucureşti şi în ţară s-au înregistrat, în acest timp, noi proteste împotriva proiectului Roşia Montană.
Pentru a fi aprobată de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, Legea minelor trebuia să primească 204 voturi „pentru“. Nu ar fi trebuit, teoretic, să fie prea greu de atins această cifră în condiţiile în care USL beneficiază de o majoritate în Parlament de circa 70%. Totuşi, când a venit votul final asupra proiectului, s-au înregistrat doar 160 de voturi „pentru“, 105 voturi „contra“ şi 22 de abţineri. Împotriva legii s-au pronunţat nu doar deputaţii PDL, PPDD, UDMR şi ai minorităţilor, ci şi unii social-democraţi, liberali şi conservatori. Mai precis, PSD a avut doi deputaţi care au votat „contra“ şi opt care s-au abţinut, în timp ce cinci deputaţi nu au votat deloc deşi se aflau în sală. La rândul lor, liberalii au boicotat şi mai făţiş proiectul: 11 voturi „contra“ şi 10 abţineri, iar cinci aleşi PNL nu au votat. În plus, opt deputaţi PNL s-au grăbit să părăsească sala exact înainte să se dea votul la Legea minelor.
Împărţiţi au fost la votul final şi conservatorii: din zece prezenţi, patru au votat „pentru“, iar cinci, „împotrivă“. Dacă toţi deputaţii PSD, PNL şi PC prezenţi în sală ar fi votat „pentru“, Legea minelor ar fi fost adoptată.
La Senat, proiectul de lege a fost respins printr-o schemă similară: nu a întrunit numărul necesar de voturi, cu ajutorul liberalilor şi al conservatorilor şi spre nervozitatea social-democraţilor.
Cum îşi explică votul cei care au spus „nu“
Preşedintele PNL, C