Un reportaj de la Călăraşi, unde astăzi, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, a fost deschisă oficial Camera regională de audiere a minorilor victime…
Astăzi, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la Călăraşi a avut loc deschiderea oficiala a camerei regionale de audiere a minorilor victime sau martori ai abuzului sexual, violentei în familie, traficului de fiinţe umane şi a altor crime. Amenajarea şi dotarea spaţiului de audiere a fost finanţată de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, cu suportul misiunii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie din Moldova, a Comitetului pentru combaterea traficului de fiinţe umane şi a Procuraturii Generale. În ce condiţii vor fi audiaţi minorii şi ce presupune justiţia prietenoasă copiilor, aflam din relatarea Tamarei Grejdeanu:
În camera de audiere a copiilor care au ajuns victime, echipată cu jucării, doar aparatele de înregistrare trădează scopul acestei încăperi. În timp ce specialistul instruit, psihologul, discută cu copilul, participanţii la proces se află într-o altă cameră, de unde urmăresc, în timp real, discuţia, care este utilizată ulterior ca probă la dosar. Specialiştii notează că principalele beneficii ale camerelor de audiere sunt că exclud contactul copilului cu agresorul şi minorul nu mai este audiat în instanţa de judecată. În camera special amenajată în Călăraşi au fost de acum realizate două interviuri. Svetlana Nofit, cea cu care au discutat minorii spune că înainte de audieri, psihologul trebuie să se împrietenească cu victima, întrucât prioritare sunt interesele copilului şi mai apoi ancheta:
„Trebuie ca mai întâi copilul să fie informat, unde a venit, ce se doreşte de la el, care vor fi urmările la ceea ce o să se petreacă în camera de audieri, să nu fie lezat psihic, să nu fie retraumatizat. Depinde foarte mult de copil, de trauma care