Doar o treime din terenurile disponibile pentru retrocedare din Vrancea au fost inventariate de topometrişti deoarece primăriile din judeţ nu au fonduri pentru a plăti specialiştii în cadastru. Situaţia intermediară cu inventarierea terenurilor a fost transmisă, ieri, la Bucureşti de juriştii Prefecturii.
Inventarierea terenurilor disponibile pentru retrocedare la nivelul localităţilor vrâncene se derulează cu greutate din cauza problemelor financiare de la nivelul primăriilor. Până acum, proporţia de inventariere raportată de primarii vrânceni este de 38% la nivelul judeţului. Este un procent foarte mic, care situează Vrancea pe ultimele locuri din ţară. Motivul este cunoscut şi la nivel central, după ce primarii vrânceni i-au cerut lui George Băeşu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), să fie alocate fonduri pentru plata specialiştilor în cadastru care trebuie să facă parte din comisiile de inventariere a terenurilor disponibile pentru retrocedare. Edilii au explicat că nu au fonduri în bugetul local pentru plata acestor specialişti, fără de care nu pot fi realizate măsurătorile. Iar expertizele sunt destul de costisitoare, de ordinul zecilor de mii de lei la nivelul unei localităţi.
Subprefectul Cristi Misăilă a explicat că marea problemă ridicată de primari este lipsa fondurilor pentru plata specialiştilor topometrişti. „Avem două situaţii întâlnite până acum la autorităţile locale. Fie sunt specialişti care nu vor să mai participe la şedinţele comisiilor locale de inventariere şi să realizeze lucrări până când nu sunt plătiţi, fie sunt specialişti care au făcut lucrări, dar refuză să le predea până când nu primesc banii“, a explicat subprefectul Misăilă.
Primarul de la Gologanu, Dumitru Robu spune că la nivelul comunei sale nu sunt probleme deosebite cu retrocedările, cu ex