„Oameni frumoşi” din Sălaj au fost cuprinşi de fotograful Răzvan Voiculescu în albumul „ROST. Esenţe, gusturi şi stări româneşti”, lansat luni seara, la Zalău. Gazda evenimentului susţinut de Sălăjeanul TV a fost bucătarul Mircea Groza, unul dintre protagoniştii instantaneelor foto incluse în album.
Se numeşte Gheorghe Grec şi este din Ortelec. Face, de o viaţă, viori – cam două pe an – şi ştie tot ce se poate şti despre Stradivarius şi despre viorile lui. Augustin Mureşan este din Gîrbou şi este cunoscut ca şi cloparul satului. Din Var vine Petru Teglaş, un împătimit împletitor de coşuri din nuiele, iar din Hida, Cosmuţa Sânpetrean, cunoscut în zonă ca şi Cosmuţa Beşicii, morarul satului. Viorel Ghiuruţan, din Fântânele, comuna Dragu, face cea mai bună brânză de capră din zonă, iar Iosif Oros, din Meseşeni, este considerat un „academician” în stupărit. Despre Ligia Bodea, din Iaz, comuna Plopiş, a aflat o ţară întreagă în urmă cu mai mulţi ani, când a devenit cea mai tânără proprietară de muzeu din ţară, iar despre Florica Cizer şi ale ei „lucruri de mână” au auzit, de asemenea, toţi cei ce au trecut prin Sălaj şi au vrut să afle câte ceva despre arta populară de aici. Şi Ioan Seleş este un reper pentru Sălaj, şi asta pentru că a făcut din producerea vinului o artă, în timp ce Marton Karcsi este măcelarul pentru care meşteşugul său nu are secrete.
Nu în ultimul rând, Mircea Groza este bucătarul care s-a încăpăţânat să demonstreze că bucătăria tradiţională sălăjeană încă mai dăinuie în satele judeţului şi care a făcut din culegerea reţetelor străvechi o adevărată ştiinţă.
Toţi aceşti sălăjeni sunt protagoniştii albumului de fotografie „ROST. Esenţe, gusturi şi stări româneşti”, semnat de fotograful Răzvan Voiculescu şi lansat luni, 9 decembrie, la Zalău. După cum spunea chiar fotograful, prezent la evenimentul de la Zalău, albumul reprezintă „vi