Fosta Gardă Financiară nu efectua controale în profunzime la nivelul operatorilor din piaţa jocurilor de noroc, ne-a spus Odeta Nestor, preşedintele Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN).
Domnia sa ne-a precizat: "Până la înfiinţarea ONJN, nu au fost făcute controale strict pe legea jocurilor de noroc. Fosta Gardă Financiară făcea controale generale, de suprafaţă, la nivelul firmelor, pentru că nu era specializată pe acest domeniu. În ultima vreme, o mare parte din piaţa neagră a fost eliminată, ca urmare a controalelor instituite de ONJN, (n.r. ONJN a fost înfiinţat în primăvara acestui an, pentru monitorizarea şi controlul pieţei de profil), înregistrându-se o creştere netă a cererii de licenţe în domeniul slot machine. Dacă înainte erau acordate 2.000-3.000 de licenţe pe lună, într-un interval de două luni după ce am început controalele, am avut o cerere de 12.000 de licenţe, pentru operatori veniţi din zonele gri şi neagră a pieţei".
Odeta Nestor ne-a spus că, în prezent, controalele sunt efectuate "în amănunt, doar pe legea din domeniu".
Preşedintele Oficiului ne-a precizat că, acolo unde reprezentanţii ONJN întâlnesc cazuri de infracţionalitate, sesizează organele abilitate în domeniu.
Reprezentanţii fostei Gărzi Financiare ne-au confirmat spusele doamnei Nestor, precizând: "În mare parte are dreptate - noi făceam controale, doar că nu eram specializaţi pe jocuri de noroc, aveam mai multe domenii. Făceam controale sporadice şi tematice. De exemplu, alegeam o zi pe săptămână în care să facem controale pe jocurile de noroc. Nu aveam nici personalul necesar, întrucât 40-45% dintre angajaţii Gărzii erau implicaţi în monitorizarea tranzacţiilor intracomunitare, cealaltă jumătate fiind împărţită pe toate domeniile. În schimb, ONJN beneficiază de un personal foarte generos, specializat doar pe jocurile de noroc. Aceasta a fost şi ide