Rusia va şterge datorii ale Cubei în valoare de 29 de miliarde de dolari, din era sovietică, în cadrul unui acord care pune capăt unei dispute vechi de 20 de ani şi care va deschide calea comerţului şi investiţiilor dintre cele două ţări, informează RIA Novosti, potrivit Mediafax.
Autorităţile de la Moscova au convenit anularea a 90% din datoriile Cubei, de 32 de miliarde de dolari, către Uniunea Sovietică. Acordul a fost finalizat la Moscova, în luna octombrie, dar trebuie să fie aprobat de Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului.
Cuba va mai avea de plătit datorii de 3,2 miliarde de dolari, pe parcursul a 10 ani, a relatat Reuters, citând diplomaţi ruşi şi europeni.
Negocierile continuă în legătură cu modalitatea în care Cuba, aflată încă sub un embargou economic impus de Statele Unite, va stinge datoriile.
Potrivit diplomaţilor, chiar şi o plată anuală de 320 de milioane de dolari ar fi dificilă pentru Cuba, care câştigă circa 18 miliarde de dolari pe an din exporturi.
Cuba, care oficial este încă un stat comunist, a intrat în incapacitate de plată la sfârşitul anilor 1980, dar recent a încercat să îşi îmbunătăţească reputaţia prin restructurarea datoriilor vechi.
Premierul rus Dmitri Medvede a semnat un acord în februarie, în timpul unei vizite în Cuba, pentru rezolvarea problemei datoriilor până în 2014. Mişcarea unilaterală a iritat membrii Clubului de la Paris al naţiunilor creditoare, care preferă o soluţie colectivă pentru ţările datoare.
Cuba datorează 5-6 miliarde de dolari către alţi membri ai Clubului de la Paris.
Din acest grup fac parte Canada, Franţa, Germania, Japonia, Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite, precum şi mai multe ţări europene mai mici.
Citeşte mai multe despre: Rusia Cuba datorii stergere datorii