Aproximativ 50.000 de persoane au participat, marti, la funeraliile organizate pentru fostul presedinte al Africii de Sud, Nelson Mandela, printre care si aproape 100 de lideri politici din intreaga lume. Insa ce mostenire economica a lasat celebrul conducator?
In urma cu 19 ani, cand Nelson Mandela a devenit primul presedinte ales in mod democratic de catre sud-africani, el si-a insufletit poporul, care a inceput sa spere ca vor urma vremuri mai bune.
Apartheidul (politica de segregatie rasiala, practicata de guvern impotriva populatiei de culoare din aceasta tara) a fost abandonat, iar locul sau a fost luat de o economie infloritoare, arata BBC.
La acea vreme, statul sud-african se confrunta cu multe probleme, insa sentimentul general era acela ca totul se va rezolva. Din unele puncte de vedere, Mandela si partidul Congresul National African au mostenit o economie care se indrepta spre faliment.
"Imediat dupa investirea lui, multe milioane de persoane au beneficiat de apa curenta, electricitate etc. Insa infrastructura a ramas neglijata, iar coruptia si ineficienta statului s-au transformat apoi in probleme serioase", a punctat Dawie Roodt, economist-sef la Efficient Group.
Funeraliile lui Mandela: Discursuri de la Obama si Raul Castro, dans, ploaie si 100 de lideri mondiali
Un start bun
Cel putin la suprafata, lucrurile aratau bine la inceput. Inflatia, care ajunsese la 14% dupa 1994, a scazut la 5% in urmatorii 10 ani. Deficitul bugetar, de 8% in 1997, s-a diminuat la 1,5% in 2004, in timp ce dobanzile de imprumut s-au prabusit de la 16% la 9% in prima decada a guvernarii partidului Congresul National African.
Iar dupa ridicarea sanctiunilor, impuse in timpul apertheidului, exporturile au inflorit. Inainte ca Mandela sa preia mandatul, doar 10% din produsele acestei tari