O masă prea îmbelşugată venită după un post strict ne poate strica, la propriu, Crăciunul. Medicii ne sfătuiesc să nu facem excese, fiind vizaţi în special bolnavii cronici.
Preparatele tradiţionale or fi gustoase, dar sunt greu de digerat. Sarmale, cârnaţi, tobă, piftie, cozonac şi alte bunătăţi pregătite pentru masa festivă de Crăciun nu trebuie consumate în cantităţi mari pentru că vă puteţi alege cu grave probleme de sănătate. Chiar şi persoanele sănătoase pot avea de suferit, însă cele care au deja anumite boli vor fi cu siguranţă afectate.
Mucoasa gastrică, afectată cel mai mult
Majoritatea preparatelor tradiţionale de Crăciun sunt bine condimentate şi conţin prăjeli, motiv pentru care pot fi dăunătoare stomacului. "Grăsimea se descompune la prăjit şi devine iritantă pentru stomac, iar 15% din români suferă de ulcer", explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Afumătura şi murăturile irită stomacul
Afumăturile, alcoolul, tutunul, murăturile şi condimentele sunt contraindicate persoanelor care suferă de ulcer sau gastrită pentru că irită stomacul. Hipertensivii trebuie să nu consume alimente foarte sărate, afumături sau conserve. "În general, toate preparatele tradiţionale trebuie consumate cu măsură, altfel se pot declanşa crize de gastrită sau de ulcer. De asemenea, dacă mâncaţi în cantităţi mari sarmale, tobă, cârnaţi sau alte preparate tradiţionale, puteţi avea arsuri stomacale, regurgitaţii acide sau stări de greaţă", spune dr. Luca.
La ce aveţi "undă verde"
-lapte
-făinoase
-supe
-mămăligă
- grătar de vită sau pui
- peşte
- ouă fierte moi
Abuzul de carne te îmbolnăveşte
În perioada Sărbătorilor, majoritatea oamenilor fac abuz de carne. Toate preparatele tradiţion