> „Ne-am trezit victimele prostituării Legii medierii, ale manevrelor avocaţilor şi ale lipsei de susţinere din partea notarilor şi judecătorilor” declară mediatorul sucevean Rodica Mariana Nistor
Concepută şi lansată prin lege ca o soluţie salvatoare şi aducătoare de pace între justiţiabilii din România ce-şi macină pe bani grei şi ani mulţi sănătatea în procese greoaie şi interminabile, medierea pare să fi intrat într-un blocaj ciudat. Acest cavaler al reconcilierii naţionale aduce mai degrabă în prezent cu un cal împiedicat să nu fugă în libertate. În loc să fi simţit că profesia lor „se unge”, după ce, de la 1 august, cel puţin o vizită la mediator a devenit obligatorie pentru persoane aflate în conflict, mulţi dintre mediatorii autorizaţi sunt acum în situaţia de a aduce bani de acasă pentru chiria spaţiilor în care funcţionează. Undeva între ei şi justiţiabili, în loc să se fi bătut deja o potecă, s-a deschis o gaură neagră.
Dintre cei peste 135 de mediatori suceveni atestaţi şi înscrişi în tabloul naţional al mediatorilor, puţini pot declara altceva, dar şi mai puţini au curajul să declare cinstit de unde li se trage faptul că zile şi chiar săptămâni nu-i caută nimeni.
Cei care îşi asumă o explicaţie în afara mediului mediatorilor cred că necazurile au venit din scăpările şi unele completări ulterioare ale Legii 192/2006, Legea medierii, care sunt departe de a încuraja implementarea procedurii care în Statele Unite a ajuns să împace cam 90% dintre conflictele ce dau să ajungă în instanţă, şi care au „prostituat-o”.
10.000 de lei, cheltuielile unui mediator ca să fie mediator
Ideea că pe piaţa conflictelor ar fi loc pentru toată lumea nu a fost îmbrăţişată de toate categoriile de profesionişti în domeniu. Se pare că unii dintre ei nu au avut probleme de etică, sabotând posibilitatea rezolvării conflictelor prin me