Foto Shutterstock Guvernul a prelungit până în iunie 2014 valabilitatea a două acte normative prin care firmele private pot accesa ajutoare de stat.
Firmele vor putea accesa ajutoare de stat şi în prima jumătate a anului 2014, acordurile de finanţare fiind estimate la 440 milioane de euro, în condiţiile în care guvernul a prelungit două scheme de ajutoare de stat care urmau să expire în 2013, ceea ce reprezintă un stimulent pentru investiţii şi crearea de locuri de muncă, potrivit analiştilor.
„Categoric ajutoarele de stat reprezintă un stimulent pentru companii în contextul crizei financiare şi economice mondiale. Implicarea statului, dacă se face în proiecte de acest gen, este în regulă. Este bine să fie prelungite aceste scheme de ajutor de stat dacă va exista şi acordul Comisiei Europene. Ajutoarele de stat vor fi accesate de firmele care au proiecte viabile“, a comentat analistul Dragoş Cabat.
Pentru schema de ajutoare de stat aprobată în 2008 a fost stabilit un buget total maxim de 1 mld. euro, fiind estimate pentru prima jumătate a anului viitor acorduri de finanţare de 400 mil. euro, potrivit Finanţelor.
Pentru a doua schemă aprobată în 2012 guvernul a decis la începutul lunii decembrie majorarea bugetului cu 160 mil. lei (36,3 mil. euro), ajungându-se la o valoare totală de 600 mil. lei (136,3 mil. euro).
Anul trecut doar o treime dintre firmele care au beneficiat de ajutoare de stat au fost româneşti. Dominanţa companiilor cu capital străin în totalul beneficiarilor de ajutoare de stat reflectă şi structura economiei româneşti.
Companiile cu capital autohton au ajuns să fie cantonate în special în servicii, în comerţ şi mai puţin în industrie sau producţie, unde este nevoie de mai mult capital şi experienţă, au susţinut analiştii. Domeniul automotive a dominat topul beneficiarilor de ajutoare