Gheorghe Iancu, profesor de drept constitutional si fost Avocat al Poporului, a explicat pentru Ziare.com care ar trebui sa fie, de fapt, rostul si finalitatea unei anchete parlamentare, in conditiile in care au fost constituite nu una, ci doua comisii de acest gen care o vizeaza pe Ioana Basescu.
"O ancheta parlamentara poate fi facuta atat de comisiile permanente, cat si de o comisie speciala de ancheta. De regula, acestea din urma se fac atunci cand e vorba de o activitate mai laborioasa, pentru ca o comisie permanenta are si altceva de facut - sa dea avize, sa faca rapoarte pe fond pentru legi etc.
Orice tema poate face obiectul unei comisii de ancheta parlamentara, chestiunea aceasta nu este foarte bine lamurita in regulamentele celor doua camere. Sigur insa ca exista anumite limite - exista anchete care nu pot fi facute de Parlament pentru ca sunt facute de alte autoritati.
De exemplu, anchetele penale nu pot fi facute de parlamentari pentru ca in codul de procedura penala scrie ca ele sunt facute doar de autoritatile publice cu asemenea compententa, adica organele penale. La fel sunt si anchetele sociale, care nu pot fi facute de parlament pentru ca nu are nici mijloacele, nici oamenii specializati - ele sunt facute de directiile judetene pentru protectia copiilor sau a familiei in general. Si mai sunt si altele, cum ar fi anchetele pe care le face Avocatul Poporului si pe care nu le poate face parlamentul pentru ca nu are oameni specializati, dar si pentru ca asa spune legea", ne-a explicat prof. Iancu.
Intrebat ce urmareste de fapt o ancheta parlamentara, acesta a explicat ca se doreste ca "din punct de vedere politic sa se constate ca o anumita situatie nu este corespunzatoare cu legea sau Constitutia".
"Si atunci, avand in vedere pozitia pe care Parlamentul o are intr-un sistem politico-statal, el