Din punctul de vedere al alimentaţiei, postul nu înseamnă numai cartofi prăjiţi, pate vegetal, margarină şi parizer din soia, pentru că aceste preparate despre care am putea crede că ne hrănesc în perioada în care excludem din alimentaţie carnea şi lactatele abundă de E-uri. În schimb, nutriţioniştii recomandă oleaginoasele crude şi nesărate (nuci, migdale, fistic, alune), cerealele integrale, seminţele, leguminoasele (mazăre, linte, năut, quinoa), ciupercile - substitutul perfect pentru carne -, soia şi derivatele sale, lapte de soia, brânza tofu, faină de soia, bananele.
Deşi nu este foarte popular la noi în ţară, quinoa este unul dintre cele mai sănătoase alimente şi îşi poartă, pe bună dreptate, coroniţa de superaliment datorită faptului că este o proteină completă, conţine toţi aminoacizii de care are corpul nevoie. Quinoa conţine, aşadar, foarte multe proteine, foarte puţine grăsimi şi zero colesterol. Deosebit de eficienţi sunt şi germenii de quinoa obţinuţi din boabele de quinoa puse la încolţit, întocmai ca şi grâul, pentru că aceştia conţin vitamine (A, B6, B12, B5, B2, B1, C, D, E, K, H, acid folic, acid nicotinic), minerale (calciu, fier, crom, cupru, potasiu, seleniu, iod, magneziu, mangan, fosfor, zinc) şi toţi cei 9 aminoacizi esenţiali. O ceaşcă de quinoa gătită oferă 15% din doză zilnică recomanda de fier, 19% acid folic (important pentru femeile care vor să devină mame), 58% mangan, 30% magneziu, 28% fosfor, dar şi 5 grame de fibre (ingredientul minune care dă senzaţia de saţietate).
Cum se găteşte quinoa
- Se fierbe ca şi orezul (o parte quinoa şi două părţi apă), timp de 15 minute, se asezonează cu ulei de măsline, sare şi piper şi se poate folosi în mai multe feluri, ca şi înlocuitor de carne în diverse umpluturi (ardei umplut, sarmale, musaca etc.).
- Prin prăjire capătă un gust intens de nucă şi este foarte apreciată, m