Câteva zeci de tineri au protestat în această dimineaţă în faţa Instituţiei Prefectului împotriva deciziei Deliberativului de a relua controversata problemă a exploatării aurului la Roşia Montană. Parlamentul e aşteptat să ia o decizie azi.
Câteva zeci de tineri s-au adunat în această dimneaţă în faţa Palatului Administrativ, au agitat pancarte şi au scandat împotriva Guvernului Ponta, care a dat undă verde exploatării de la Roşia Montană.
UPDATE 10.50 În urmă cu puţine minute protestatarii au ocupat sediile partidelor din curtea de pe pietonala Eroilor. Aceştia scandează de la balcoane împotriva proiectului de la Roşia Montană.
Legea minelor, ce va intra marţi la votul final al Camerei Deputaţilor, for decizional, şi care prevede că în exploatările din România nu pot fi folosite tehnologii care afectează mediul şi obligă, totodată, la folosirea celei mai avansate tehnologii, se va aplica inclusiv proiectului Roșia Montană.
Declaraţia a fost făcută marţi seară de către preşedintele Comisiei de Industrii din Cameră, Iulian Iancu, după ce Legea minelor a fost adoptată de Comisiile reunite de Industrii şi Administraţie din Cameră.
Iancu a precizat că elementele de noutate absolută prevăzute de Legea minelor sunt cele legate de faptul că nicio exploatare din România nu va putea să înceapă fără ca înainte statul român să facă public acest lucru în toate etapele şi fără ca să se organizeze o licitaţie în modul cel mai transparent cu putinţă, impunând toate criteriile necesare, după ce a luat de la populaţie toate observaţiile privind exploatarea respectivă.
Iancu a spus că statul e obligat, prin Legea minelor, să străbată toate fazele privind protecţia sitului arheologic, dacă e cazul, protecţia mediului. De asemenea, statul este obligat să se asigure că tehnologia despre care se vorbeşte este una care nu afectează mediul, nu afec