Noua lege a minelor, elaborata de USL intr-o totala secretomanie, urmeaza sa primeasca votul final in plenul Camerei Deputatilor si este aproape identica cu forma controversata a proiectului care a picat in Senat. Desi USL neaga, Legea minelor este cu dedicatie pentru Rosia Montana, pastrind buna parte din articolele care au fost contestate in vechiul proiect, scrie Gandul.Chiar dacă denumirea nu este trecută explicit în lege, esenţa este aceeaşi.
Resursele minerale „strategice”
În legea sumată de USL,”resursele minerale, care condiţionează direcţii strategice ale dezvoltării socio-economice sau ale securităţii regionale sau naţionale, vor fi clasificate ca resurse strategice”.
Clasificarea şi declasificarea lor făcându-se”de către Parlament la propunerea Guvernului, cu avizul autorităţii competente în domeniul resurselor minerale”.
De asemenea,”lucrările privind prospecţiunile şi explorările geologice şi cele de extracţie şi prelucrare a resurselor minerale sunt de utilitate publică”.
Resursele care fac obiectul noii legi sunt ”cărbunii, minereurile feroase, neferoase, de aluminiu şi roci aluminifere, de metale nobile, radioactive, de pământuri rare, elemente disperse, sărurile haloide, substanţele utile nemetalifere, rocile utilizate în construcţii, rocile ornamentale, pietrele preţioase şi semipreţioase, turba, rocile bituminoase, gazele necombustibile, apele termominerale, apele minerale naturale carbogazoase şi necarbogazoase, nămolurile şi turbele terapeutice, apele geotermale, gazele care le însoţesc, apele minerale terapeutice şi gazele care le însoţesc, apele de izvor, precum si reziduurile miniere din haldele şi iazurile de decantare”.
Proiectele de interes public: cind economicul bate mediul
De asemenea, deputaţii au preluat din legea trecută prin Senat prevederea privind clasificarea