Un proiect de act normativ care vizează Programul Naţional Apicol pentru perioada 2014-2016 se află pe masa de lucru a Guvernului şi ar putea fi aprobat în curând. Programul conține măsurile detaliate pentru care se acordă sprijin financiar, condițiile și cheltuielile eligibile, precum și documentele necesare accesării acestei forme de sprijin.
În proiectul de act normativ se mai precizează că „scopul de bază al programului este realizarea unui sistem informatic pentru identificarea stupilor, sprijinirea apicultorilor pentru achiziţionarea de medicamente, funduri de stupi pentru control sau funduri de stupi antivarooa, de mătci, roiuri pe faguri şi/sau familii de albine, de stupi în vederea reformării stupilor uzaţi în urma deplasării acestora în pastoral, precum și pentru decontarea analizelor fizico-chimice care să ateste calitatea mierii.
Potrivit aceluiaşi document, beneficiarii Programului sunt apicultori, persoane fizice şi juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, precum şi asociaţiile de crescători de albine, federaţiile, uniuni apicole, cooperative agricole sau grupuri de producători.
Valoarea sprijinului financiar de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, alocat pentru Programul Naţional Apicol pentru perioada 2014 – 2016, este de peste 44 de milioane de lei, distribuţia anuală fiind de circa 14,8 milioane lei.
La ora actuală, în judeţul Tulcea îşi desfăşoară activitatea peste 600 de apicultori, înscrişi în Asociaţia Crescătorilor de Albine din România, filiala locală, iar bazinele apicole mai importante sunt Niculiţel, Sălcioara sau Isaccea. O altă zonă unde se produce miere, dar în cantităţi relativ mici, este Delta Dunării, exploatările renumite fiind la Mahmudia, Murighiol sau Tatanir. Peste 80% din mierea produsă la Tulcea se export