Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că proiectele de acte normative referitoare la conflictul de interese, la amnistie şi graţiere, afectează activitatea judecătorească, iar aprobarea acestora nu au fost supuse avizării CSM, aşa cum prevede legea. În plus, dezbaterea acestora s-a făcut în absenţa reprezentanţilor CSM.
1.Viciul principal constat de CSM : aleşii, parlamentari sau aleşi locali, nu mai pot fi anchetaţi pentru conflict de interese. Redefinirea infracţiunii conflictului de interese din Codul penal prin adoptarea amendamentului se urmăreşte restrângerea sferei subiectului activ al infracţiunii de conflict de interese doar la categoria persoanelor care exercită atribuţii de serviciu ce rezultă dintr-un contract de muncă ( art 253, 1)
Practic sunt eliminate din sfera subiectului activ al acestei infracţiuni toate persoanelecare nu au încheiat un contract de muncă şi nu au semnat o fişă a postului ( aici sunt şi toţi aleşii locali-nn)
2.Nu poate fi acceptată nici modificarea propusă pentru alin. (2) al art. 2531 din Codul penal, întrucât nu pot fi eliminate din sfera conflictului de interese activităţile de emitere, aprobare, adoptare sau semnare a actelor administrative, şi nici cele referitoare la încheierea unui act sau a luării unei hotărâri care să privească creaţia, dezvoltarea, pregătirea ştiinţifică, artistică, literară, profesională, dacă acestea se circumscriu ipotezelor vizate de alin. (1) al art. 2531.
Practic, prin acest amendament se ajunge la golirea de conţinut a reglementării infracţiunii de conflict de interese întrucât cele mai multe dintre actele vizate de alineatul (1) se realizează pe calea emiterii unor acte administrative.
3. Printr-un alt amendament adoptat de Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor se propune completarea art. 147 din actualul Cod penal pri